angel.jpg

 

Lokalerna hos Den Gyldene Freden är inte bara historiska utan också unika på flera sätt. Här hade Evert Taube sitt stambord. Och Cornelis Vreeswijk avnjöt många middagar

SKÄNKRUMMET ligger till höger och vänster när du kommer in genom entrén. Här finns också baren. I skänkrummet till vänster om entrén hade Evert Taube sitt stambord och även Cornelis Vreeswijk avnjöt många middagar i detta rum. Till höger finns det bord som författaren Ivar Lo Johansson ofta åt sina middagar vid.


ZORNRUMMET ligger beläget en trappa upp i huset och är förrummet till Bellmanrummet.


BELLMANVÅNINGEN ligger beläget en trappa upp i huset och är en exklusiv festvåning som består av tre rum, förrummet, Zornrummet och Bellmanrummet. På torsdagar äter Svenska Akademien sin middag här, det har de gjort sedan tidigt 1900-tal.
Matsalen tar 40 personer sittande för middag. I entrén finns det egen toalett och ett förrum som lämpar sig för fördrink eller kaffe. Efter det kommer Zornrummet och intill det själva Bellmanrummet, matsalen, som också har utgång till entrén.

I Bellmanrummet kan man antingen duka fyra stycken 4-kantiga bord med 8 platser per bord eller två avlånga bord med 20 platser på varje. Vill gästerna sitta på ett och samma bord så kan vi duka ett så kallad ”akademiebord” för 18 personer. Det är ett rakt avlångt bord mitt i rummet, på detta vis sitter Svenska Akademien när de äter sina middagar hos oss. Ställer vi bordet diagonalt i rummet kan man sitta 22 personer vid samma bord.


STUBELIUSRUMMET ligger en trappa ner och har fått sitt namn efter arkitekten Torsten Stubelius som Anders Zorn anlitade när han renoverade krogen efter förvärvet 1920.
Detta rum är lämpligt för privata sällskap upp till 16 personer.


MELLANVALVET ligger en trappa ner och här finns bl.a. restaurangens enda runda bord – det berömda bordet under trumman. Här är våra heliga vinkylar och en gemytlig amosfär med 32 platser. Med vinkylarna rakt framför dig kan man på de tre borden som är till höger om skiljeväggen duka ”halvprivat” för 17-20 gäster fördelat på tre bord.


NEDRE VALVET upptäcktes vid restaureringen 1920 då man knackade i en vägg och fann en stor lagerlokal. Idag är detta valv mycket populärt både för romantiska middagar vid brasan och för lite större sällskap på upp till 53 personer.